IPv6 DHCP on wan1 interface not working? How to fix this?

Author
ted barker
Bronze Member
  • Total Posts : 39
  • Scores: 0
  • Reward points: 0
  • Joined: 2016/10/26 14:43:11
  • Status: offline
2020/03/23 13:35:37 (permalink)
0

IPv6 DHCP on wan1 interface not working? How to fix this?

Hi,
 
I have an ISP that has a rd6 /60, but when I look at the router advertisements I see it announces a prefix /64.
 
All my client machines, MAC, Windows and Linux all work perfectly fine with the IPv6 addresses within that prefix and have 2 IP addresses (temporary and regular).
 
My goal would have been:
 
1) WAN1 interface should accept the router advertisement and assign itself (SLAAC) an IPv6 address.
 
I cannot get this to work.
 
I tried to use mode dhcp and used also some other settings, but it never accepted an IPv6 with that prefix. Rebooting after the changes also did not work.
 
If I manually assign an IPv6 address and route, IPv6 works fine. 
 
What am I doing wrong?
 
 
2) I should be able to allow other ports to use the same IPv6 prefix, but going through Fortigate.
 
The option I saw is someting like a ND proxy?
What other options are there?
 
 
 
 
#1

2 Replies Related Threads

    emnoc
    Expert Member
    • Total Posts : 5546
    • Scores: 357
    • Reward points: 0
    • Joined: 2008/03/20 13:30:33
    • Location: AUSTIN TX AREA
    • Status: offline
    Re: IPv6 DHCP on wan1 interface not working? How to fix this? 2020/03/23 15:12:20 (permalink)

    PCNSE 
    NSE 
    StrongSwan  
    #2
    ted barker
    Bronze Member
    • Total Posts : 39
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2016/10/26 14:43:11
    • Status: offline
    Re: IPv6 DHCP on wan1 interface not working? How to fix this? 2020/03/23 23:43:26 (permalink)
    0
    Hi Ken,
     
    emnoc
    Have you looked at IPV6-Delegation?
     
    https://help.fortinet.com/fos50hlp/54/Content/FortiOS/fortigate-whats-new-54/FeatureCatalog-ipv6.htm
     

     
    Yes, but I stopped short after reading:
     
    Downstream IPv6 interfaces can receive address assignments on delegated subnets from a DHCP server that serves an upstream interface.
     
    1) My first problem is that I would like to have the WAN1 pick up the IPv6 provided by the RA.
     
    2) My ISP does use SLAAC (RA) and no DHCPv6
     
     Yes, I have had enabled the setting:
    set dhcp6-prefix-delegation enable

     
    post edited by ted barker - 2020/03/23 23:46:51
    #3
    Jump to:
    © 2020 APG vNext Commercial Version 5.5