Hot!Connected to AP but no internet connection

Author
ralph.uy@mondiamedia.com
New Member
  • Total Posts : 10
  • Scores: 0
  • Reward points: 0
  • Joined: 2019/03/27 05:42:33
  • Status: offline
2019/07/29 06:56:32 (permalink)
0

Connected to AP but no internet connection

Hope someone can help me out with this issue. client are connected to the AP but no internet connection
Icon on mobile showing with exclamation mark
Icon on computer showing yellow triangle
Issue is, it is connected for some time then suddenly lose internet connection and then after some time will be gain internet access again. or if you disconnect and connect again you will gain internet access again.
 
there is a DNS server installed on one of the site DC. main DC is in another country.
DNS setup is
DNS1: ISP DNS
DNS2: DNS server IP
 
i will be attaching full configuration.
 
Setup
AP1:
Radio 2.4: channel 1,11
Radio 5.0: channel 36
Frequency Hand off: disable
AP Hand off: disable
Darrp: disable
SSID: wifi1,guest1
 
AP2:
Radio 2.4: channel 6
Radio 5.0: channel 40,48
Frequency Hand off: disable
AP Hand off: disable
Darrp: disable
SSID: wifi2,guest2
 
AP3:
Radio 2.4: channel 1,11
Radio 5.0: channel 44
Frequency Hand off: disable
AP Hand off: disable
Darrp: disable
SSID: wifi1,guest1
 
#1

16 Replies Related Threads

    Dave Hall
    Expert Member
    • Total Posts : 1531
    • Scores: 167
    • Reward points: 0
    • Joined: 2012/05/11 07:55:58
    • Location: Canada
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/07/29 09:50:19 (permalink)
    0
    Hi Ralph.
     
    Are these APs being controlled by a Fortigate device or connected directly to the cloud?

    NSE4/FMG-VM64/FortiAnalyzer-VM/5.4/6.0 (FWF40C/FW92D/FGT200D/FGT101E)/ FAP220B/221C
    #2
    ralph.uy@mondiamedia.com
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/03/27 05:42:33
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/07/29 09:52:11 (permalink)
    0
    Yes connected to Fortigate 60E
    #3
    Dave Hall
    Expert Member
    • Total Posts : 1531
    • Scores: 167
    • Reward points: 0
    • Joined: 2012/05/11 07:55:58
    • Location: Canada
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/07/29 11:35:07 (permalink)
    0
    Assuming the 60E is acting as a wifi controller:
     
    Check the "Wifi & Switch Controller->Managed APs" to confirmed the 60E still shows the APs connected.  See if you can ping the AP's IP addresses.  
     
    Have someone on site check the status of the LEDs (pic is from a U421EV PDF):
     
     
     
    Check the Monitor->WiFi Client Monitor" to see if there are any clients connected or connecting.
    Check for DHCP IP pool exhaustion. Check the DHCP monitor for any IP conflicts.
    Perform ping/traceroute tests (both to/from the 60E).
     
     
     
    ralph.uy@mondiamedia.com
    Yes connected to Fortigate 60E



    Attached Image(s)


    NSE4/FMG-VM64/FortiAnalyzer-VM/5.4/6.0 (FWF40C/FW92D/FGT200D/FGT101E)/ FAP220B/221C
    #4
    ralph.uy@mondiamedia.com
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/03/27 05:42:33
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/07/29 23:45:50 (permalink)
    0
    *all AP is showing up on the fortigate
    *i can ping the AP from any Device and from the firewall.
    *from AP cli, i can ping the firewall. but i cannot ping the device connected, though in the device there is still an IP address, but it seems like in actual it lose it's IP. as well as from the device i cannot ping the gateway and the AP.
     
    *all AP is steady green and can ping google.
     
    *i am not seeing any IP conflict.
     
    *in wifi client monitor i cannot see the status if the device is connected or connecting. but it is shoing there with an IP address.
     
    *Check for DHCP IP pool exhaustion: i don't know if there is a way to check this via logs on either AP/firewall. but currently, IP Pool is 250 and connected device most of the time is 50.
    #5
    ralph.uy@mondiamedia.com
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/03/27 05:42:33
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/07/30 00:01:54 (permalink)
    0
    BTW, the fortigate is acting as DHCP server and it has 3 VLAN configuration
    on fortigate VLAN 30 is for wireless.
    and SSID is on Bridge mode.
    guest wifi is on tunnel mode.
    do i need to do some configuration on the AP cli for vlan tagging?
    post edited by ralph.uy@mondiamedia.com - 2019/07/30 00:05:33
    #6
    Dave Hall
    Expert Member
    • Total Posts : 1531
    • Scores: 167
    • Reward points: 0
    • Joined: 2012/05/11 07:55:58
    • Location: Canada
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/07/30 14:17:47 (permalink)
    0
    Kinda hard to discern where the problem is without knowing if you are performing these troubleshooting steps during the times when these devices loose connection to the Internet.  
     
    If the problem affects more than one device and happens at random times during the day, that would seem to indicate a connectivity issue, perhaps due to one of the following:
    - physical cable connection issue somewhere from the AP, through cable/wall drop/patch panel/switch/fgt.
    - failing network switch/duplex/speed mismatch/network loop.
    - rogue DHCP server (e.g. router) plugged into the network somewhere or devices assigned static IPs.
    - DHCP IP lease exhaustion (
     
    If the problem is wifi/AP related, I would check to confirmed the firmware on the fgt and on the APs are compatible, the AP profile (and SSIDs) are correct.  Check rogue AP monitor and WiFi Health Monitor for possible interference. 
     
    To help with troubleshooting, enable Device Detection on the internal/SSID interfaces and go into the "User & Devices->Device Inventory" page  - the online device info should in theory match the devices assigned IPs by the DHCP server (service). 
     
     

    Attached Image(s)


    NSE4/FMG-VM64/FortiAnalyzer-VM/5.4/6.0 (FWF40C/FW92D/FGT200D/FGT101E)/ FAP220B/221C
    #7
    ralph.uy@mondiamedia.com
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/03/27 05:42:33
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/07/31 04:18:42 (permalink)
    0
    # "if the problem affects more than one device and happens at random times during the day"
     it happens on all device at random occurence.
     
    # "physical cable connection issue somewhere from the AP, through cable/wall drop/patch panel/switch/fgt."
    to isolate the issue, i use a new cable connection, different port. tested working one without issue (previously used with other AP with no issue) same issue.
    # "failing network switch/duplex/speed mismatch/network loop"
    to isolate the issue, i directly connect it to FGT. internal 3 and created new subnet and created IPv4 policy to allow internet access. same issue.
     
    # "rogue DHCP server (e.g. router) plugged into the network somewhere or devices assigned static IPs."
    i created an IPv4 Policy to deny all traffic going to inter3 port where the wifi is connected and allow internet traffic to internal3 port.
     
    # "DHCP IP lease exhaustion"
    under internal3 port where the AP is now connected, has a new IP Pool range. and less than 10 device is connected.
     
     
    #"To help with troubleshooting, enable Device Detection on the internal/SSID interfaces and go into the "User & Devices->Device Inventory" page  - the online device info should in theory match the devices assigned IPs by the DHCP server (service). "
    =Device detection is enabled and on Device inventory and DHCP monitor it is showing the device online with correct IP.
     
    #8
    ralph.uy@mondiamedia.com
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/03/27 05:42:33
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/08/01 01:18:52 (permalink)
    0
    i isolated radio, seems like only 5.0ghz radio having the issue.
    #9
    Fortichef
    New Member
    • Total Posts : 2
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/08/09 10:39:04
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/09/27 09:07:32 (permalink)
    0
    Hi ralph,

    We're experiencing the same problem with managed universal fortiaps by fortigate. Did you find a solution?
    #10
    ralph.uy@mondiamedia.com
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/03/27 05:42:33
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/09/27 16:54:11 (permalink)
    0
    i tried which mode in 5.0 is causing the issue, found out it is 802.11ac and 802.11a
    so temp i configure it to be 802.11n.
    #11
    Fortichef
    New Member
    • Total Posts : 2
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/08/09 10:39:04
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/10/11 00:49:24 (permalink)
    0
    Hi Ralph, did you find anything? I'm with fortinet support on this problem aswell and they're offering me an update on the fortiaps as a next step... They've put 2.4 on n and 5ghz on ac as previous step. But we just lost connection again.

    However I'm in doubt if would just change the fortiap-u for regular fortiaps. Since I haven't experienced this with regular fortiaps.
    #12
    ralph.uy@mondiamedia.com
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/03/27 05:42:33
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/10/12 22:02:22 (permalink)
    0
    i give up on troubleshoot this FortiAP-U, i just keep 5.0Ghz signal to 802.11n
     
    i tried all possibility of setup. they even replace my AP's with a new one but still the same problem.
     
    i will probably resume troubleshooting one i have tiem again. but for now i will keep it as it is.
    #13
    Ahslan
    Bronze Member
    • Total Posts : 21
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2016/07/29 07:24:51
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/10/17 17:04:23 (permalink)
    0
    Sad to hear others still having this issue as well. I experienced by and large the same issue you described 3 years ago when using 320C's. Ended simply giving up on them and moving back to Aruba APs. While not nearly as easy to manage, the Aruba APs have been rock solid and have never had such issue
    #14
    ralph.uy@mondiamedia.com
    New Member
    • Total Posts : 10
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/03/27 05:42:33
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/10/19 22:11:12 (permalink)
    0
    i have to agree. the vendor deployed the aruba entry level AP, as small as mouse temporary while waiting for the replacement of FortiAP. and it is doing the job well done for a month without any issue.
     
    this fortiAP is pretty expensive to be failing like this.
    #15
    Epitaph91
    New Member
    • Total Posts : 1
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2019/10/30 08:35:20
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/10/30 10:33:44 (permalink)
    0
    I am having the same issues now... I will get clients that randomly get connected and are unable to access internet or if its a bridge no access to local resources.
     
    I have about 35 WAPs that range from 221E's to 421E's and Fortinet had me dowgrade the code on my 421E's to support my firewall code 6.0.2 which made no difference.
    #16
    sanderl
    Bronze Member
    • Total Posts : 27
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2015/11/13 10:25:54
    • Status: offline
    Re: Connected to AP but no internet connection 2019/11/07 13:56:07 (permalink)
    0
    Hello, here exactly the same situation 60E fortiwifi, 3x 221C all latest fw... frequent wifi issues. Exclamation mark etc. Cabled works fine though. I have tried literally everything but just does not work. Currently rebooting APs and FW daily...
    post edited by sanderl - 2019/11/07 22:58:08
    #17
    Jump to:
    © 2019 APG vNext Commercial Version 5.5