Hot!60C 3G Dongel

Author
edox.gerard@gmail.com
New Member
  • Total Posts : 3
  • Scores: 0
  • Reward points: 0
  • Joined: 2017/12/22 01:43:09
  • Status: offline
2017/12/22 02:01:08 (permalink)
0

60C 3G Dongel

Hi All

New to Fortigate and struggling a bit here, so any assistance will be appreciated.
I have the following:

FortiWifi 60C, Firmware v5.2.6,build711 (GA)

MTN 3G Modem, Huawei E3531s

Trying to get the system to dial on demand.
****************************************************************
1. 3G Modem not supported, so configured it as custom.

config system 3g-modem custom
    edit 1
        set vendor "Huawei"
        set model "E3531s"
        set vendor-id 12d1
        set product-id 15ca
        set init-string "55534243123456780000000000000011062000000101000100000000000000"
    next
end
2. System detects the modem at least.

diagnose sys modem detect
diagnose sys modem query

modem is attached.
dialtone is detected.

diagnose sys modem query
USB status: Connected
manufacturer: huawei
model: E3531
IMEI number: xxxxxxxxxxxxxxxx
SIM state: Valid
service status: Valid Service
signal level: 3/4
network name: MTN SA
network type: UTRAN
location area code:
active profile(AT&V):
COMMAND NOT SUPPORT

3. Modem Config
config system modem
set status enable
set status disable
set dial-on-demand enable
set wireless-port 1
set connect-timeout 30
set phone1 "*99#"
set username1 "MTN"
set passwd1 "MTN"
set extra-init1 "AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"myMTN\""  
set altmode disable

4. Keeps giving a dialing error.

modemd: run_state_machine state 1(inactive)
modemd: Launch modem due to manual dial.
modemd: Begin dialing: redials left = 5
modemd: dev=/dev/ttyusb0 tel=*99#
modemd: modem state changed: 1(inactive) -> 2(dialing)
chat: abort on (BUSY)
chat: abort on (NO DIAL TONE)
chat: abort on (NO DIALTONE)
chat: abort on (NO ANSWER)
chat: abort on (ERROR)
chat: send (atz^M)
chat: expect (OK)
chat: atz^M^M
chat: OK
chat:  -- got it

chat: send (ath0^M)
chat: abort on (NO CARRIER)
chat: expect (OK)
chat: ^M
chat: ath0^M^M
chat: OK
chat:  -- got it

chat: send (ats7=30^M)
chat: timeout set to 30 seconds
chat: expect (OK)
chat: ^M
chat: ats7=30^M^M
chat: OK
chat:  -- got it

chat: send (at+cgdcont=1,"IP","internet"^M)
chat: expect (OK)
chat: ^M
chat: at+cgdcont=1,"IP","internet"^M^M
chat: OK
chat:  -- got it

chat: send (atdt*99#^M)
chat: expect (CONNECT)
chat: ^M
chat: atdt*99#^M^M
chat: ERROR
chat:  -- failed
chat: Failed (ERROR)
modemd: run_state_machine state 2(dialing)
modemd: Unable to connect to remote server "*99#"
modemd: modem state changed: 2(dialing) -> 4(hangingup)
modemd: modem_ppp_stop:465 primary
modemd: redials:0  isp:1 dev:/dev/ttyusb0 tel:*99#
modemd: run_state_machine state 4(hangingup)
modemd: modem state changed: 4(hangingup) -> 0(uninit)
modemd: run_state_machine state 0(uninit)
modemd: modem state changed: 0(uninit) -> 1(inactive)
modemd: run_state_machine state 1(inactive)
5. I have tried with and without credentials

6. Tried the numbers *99# and *99***1#

Same results.

7. Tried APN "myMTN" and "internet", both with and without credentials.

Same results.

8. Devices

 fnsysctl cat /proc/bus/usb/devices

T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480 MxCh= 1
B:  Alloc=  0/800 us ( 0%), #Int=  1, #Iso=  0
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS= 8 #Cfgs=  1
P:  Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 2.04
S:  Manufacturer=Linux 2.4.37 ehci_hcd
S:  Product=Fortinet USB EHCI host controller 0
S:  SerialNumber=AHB BUS
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr=  0mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   2 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=01 Prnt=01 Port=00 Cnt=01 Dev#=  2 Spd=480 MxCh= 4
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=05e3 ProdID=0608 Rev=77.63
S:  Product=USB2.0 Hub
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=100mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=   1 Ivl=256ms

T:  Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=00 Cnt=01 Dev#=  9 Spd=480 MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=12d1 ProdID=1506 Rev= 1.02
S:  Manufacturer=HUAWEI
S:  Product=HUAWEI Mobile
C:* #Ifs= 6 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=500mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=01 Driver=serial
E:  Ad=83(I) Atr=03(Int.) MxPS=  64 Ivl=2ms
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:  If#= 1 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=cdc_ncm
E:  Ad=85(I) Atr=03(Int.) MxPS=  16 Ivl=32ms
I:  If#= 1 Alt= 1 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=cdc_ncm
E:  Ad=85(I) Atr=03(Int.) MxPS=  16 Ivl=32ms
E:  Ad=84(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:  If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=03 Driver=serial
E:  Ad=86(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:  If#= 3 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=02 Driver=serial
E:  Ad=87(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:  If#= 4 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=(none)
E:  Ad=88(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=06(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us
I:  If#= 5 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=(none)
E:  Ad=89(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=07(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us

T:  Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=02 Cnt=02 Dev#=  4 Spd=480 MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1307 ProdID=0310 Rev= 1.00
S:  Manufacturer=Generic
S:  Product=Mass Storage Device
S:  SerialNumber=00000000000006
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=100mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=125us
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms



post edited by edox.gerard@gmail.com - 2017/12/22 02:14:26
#1

2 Replies Related Threads

    edox.gerard@gmail.com
    New Member
    • Total Posts : 3
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2017/12/22 01:43:09
    • Status: offline
    Re: 60C 3G Dongel 2018/01/04 05:01:44 (permalink)
    0
    Hi All
     
    Must confess that I a bit disappointed at the lack of assistance, especially on a manufacturers forum.
    But regardless, herewith the end solution in case some other poor schlep comes across this issue.
    Tested on both a Huawei E3531 and E3131 modem.
    #####################################################################################################
    config system modem
        set status enable
        set auto-dial enable
        set phone1 "*99#"
        set dial-cmd1 "atd"
    end
    config system 3g-modem custom
        edit 1
            set vendor "Huawei"
            set model "E3131"
            set vendor-id 12d1
            set product-id 15ca
            set init-string "55534243123456780000000000000a11062000000000000100000000000000"
        next
    end
    #####################################################################################################
    config router static
        edit 3
            set device "modem"
            set comment "Huawei 3G Modem"
        next
    end
    #####################################################################################################
    config system link-monitor
        edit "wan1 check"
            set srcintf "wan1"
            set server "8.8.8.8"
            set protocol ping
            set gateway-ip x.x.x.x
            set source-ip 0.0.0.0
            set interval 5
            set timeout 5
            set failtime 5
            set recoverytime 1
            set ha-priority 1
            set update-cascade-interface enable
            set update-static-route enable
            set status enable
        next
    end
    #####################################################################################################
     
    #2
    Lucascat
    Silver Member
    • Total Posts : 66
    • Scores: 2
    • Reward points: 0
    • Joined: 2004/09/10 10:11:41
    • Status: offline
    Re: 60C 3G Dongel 2019/01/14 09:43:57 (permalink)
    0
    Hello Gerad
    I've tried with HUAWEI E3531 on 60D 5.6.7 without success.
    Can you help me?
    #3
    Jump to:
    © 2019 APG vNext Commercial Version 5.5