Hot!WAD process High CPU when in proxy mode

Author
pabloalcantara
New Member
  • Total Posts : 5
  • Scores: 0
  • Reward points: 0
  • Joined: 2015/07/23 12:49:17
  • Status: offline
2017/07/04 06:42:43 (permalink) 5.4
0

WAD process High CPU when in proxy mode

I have a Fortigate 1000D (5.4.5) cluster (2 in Active-Active) in flow mode, 2 vdoms, 4000 users and 1000Mbits Internet Link with 4 squids (as non-transparents proxys for my users) loadbalanced by the Fortigates.
I Have two vdoms, the Root vdom that takes care of all my production servers, and another vdom, called INTERNET, that takes care of my Internet access using non-transparent squid proxy. In this setup the CPU of my cluster is really low (unit 1 20% and unit 2 in 8%)
The problem is that I need to change from flow to Proxy-mode for my Internet VDOM, but when I change it, the CPU of my unit 1 goes to 100% use (the unit 2 falls to 1%, so it´s not load balancing anything) with many WAD process using all my CPU.
I know that the WAD process is used for Wan accelarator, explict proxy and cache, but the strange is that any of this functions is enabled, even the disk is formated only for Logs.
I have this problem since 5.4.4, I have upgraded to 5.4.5 to see if resolves my problem, but it does not. This FG starts it life using the 5.4.0, and have made every single upgrade to the newest 5.4.5.
Can any one help?
#1

5 Replies Related Threads

    sub7even
    New Member
    • Total Posts : 13
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2012/01/05 23:39:41
    • Status: offline
    Re: WAD process High CPU when in proxy mode 2017/11/02 20:06:08 (permalink)
    0
    I also have the same issue which is the top usage on my process.
    #2
    pabloalcantara
    New Member
    • Total Posts : 5
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2015/07/23 12:49:17
    • Status: offline
    Re: WAD process High CPU when in proxy mode 2017/11/06 02:42:55 (permalink)
    0
    In My case support pass me an updated IPS engine to install, and after that install my system becames normal again.
    #3
    sub7even
    New Member
    • Total Posts : 13
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2012/01/05 23:39:41
    • Status: offline
    Re: WAD process High CPU when in proxy mode 2017/11/06 16:21:25 (permalink)
    0
    Do you have to reboot by installing the updated IPS engine?
    #4
    pabloalcantara
    New Member
    • Total Posts : 5
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2015/07/23 12:49:17
    • Status: offline
    Re: WAD process High CPU when in proxy mode 2017/11/07 00:48:51 (permalink)
    0
    No reboot is needed.
    #5
    simroo
    New Member
    • Total Posts : 1
    • Scores: 0
    • Reward points: 0
    • Joined: 2018/01/10 23:50:37
    • Status: offline
    Re: WAD process High CPU when in proxy mode 2018/01/10 23:51:46 (permalink)
    0
    Having the same issue across 60E a few sites. 
    I just got IPS engien 3.00444 from the support. 
    Is this the stable one?
    #6
    Jump to:
    © 2018 APG vNext Commercial Version 5.5